Pokračování.. Delfíni, stárnutí, C15

V předešlém článku jsem psala o C15. Zatím jen stručně. Dnes budu pokračovat. Věřím, že zavnímáš i přes písmenka mé nadšení z tohoto objevu.
Vypadá to, že C15 má nečekaný dopad na naše zdraví, stárnutí a mitochondrie.
A jak se na něj přišlo? U delfínů, kteří jedí v podstatě jen ryby, se našla ztučnělá játra, inzulínová rezistence, srdeční onemocnění, alzheimerova choroba a další chronická onemocnění podobná těm našim lidským.
Veterinární epidemoložka Dr. Stephanie Venn-Watson, dostala za úkol najít příčinu. Pátrala ve svém oboru a objevila, že delfíni dříve jedli jeden druh ryby s velkým obsahem nasyceného tuku.Tento druh ryb už před pár desítkami let vyhynul. Následkem toho začali delfíni jíst ryby s menším obsahem tuku a to se projevilo nedostatkem C15.

Podobně i nám lidem se dostávala v 70. až 90. letech minulého století výživová doporučení, že nasycené tuky jsou špatné. Možná i k tobě zavítala nízkotučná dieta. Lidé měli na doporučení lékařů vyřadit také máslo, plnotučné mléko a další zdroje nasycených tuků. Je možné, že dnešní populace možná právě následkem toho trpí nedostatkem C15 podobně jako delfíni. Zároveň je to jednou z nově nalezených příčin inzulínové rezistence.
Zajímavé je, že se v poslední době roztrhl pytel s různými typy diet, ve kterých právě máslo a nasycené tuky hrají prim.
A tady je souvislost s námi a obdobím hormonálních turbulencí, perimenopauzou.
Je třeba doplnit a pravidelně zařaditdo naší výživy C15, abychom předcházeli právě hormonální nerovnováze a dalším změnám v našem těle spojeným se stárnutím.
