Příčina stárnutí buněk je ještě jinde, než jsme si mysleli

Dnes s tebou, vzácná bytosti, posdíím slíbené téma nového objevu, delfínů a jiného pohledu na stárnutí buněk.
Co je jisté?
Že se stále objevují a budou objevovat nové a nové souvislosti, nové a nové objevy..
A je to tak i s inzulínovou rezistencí. Která se u žen v a po menopauze často zhoršuje.
Z mnoha směrů se k tobě možná dostaly zprávy, že tím hlavním viníkem je cukr. Jenže.. Vypadá to, že cukr nakonec není tak zlý.
Vždyť naše tělo má jako zdroj k výrobě energie glukózu. A to je právě cukr. Takže se na to pojď se mnou podívat. Možná se ti o trochu zjemní démonizování cukru.
Při mém pátrání o nových souvislostech spojených s obdobím menopauzy jsem našla knihu a také rozhovory s veterinární epidemioložkou, která byla vyslána námořnictvem k vyřešení záhady okolo předčasného umírání delfínů.
Vím, že teď to vypadá jako úplně jiné téma.. :) No, brzy se k menopauze dostaneme..
Delfíni trpěli onemocněnímijako inzulínová rezistence, srdečně cévními onemocněními, Alzheimer a dalšími podobně jako my lidé.
A to i přesto, že nekouří, nepijí alkohol a živí se rybami. Tedy nepřijímají žádné sacharidy a cukry.
Doktorka Stephanie Venn-Watson objevila zajímavé souvislosti u delfínů, které pozměnili pohledna stárnutí i u nás lidí.

Její objev ukázal, že za inzulínovou rezistencí a dalšími nemocemi je jiná příčina. A to nedostatek C15.
Co to je a v jakých potravinách se nachází?
Tak především je to něco, co máme společného s delfíny. Většina jejich populace má podobně jako my lidé nedostatek C15.
C15 je první esenciální nasycená mastná kyselina objevená za posledních 90 let. Má v řetězci lichý počet uhlíků a zdá se, že hraje důležitou roli v tom, jak naše buňky stárnou.
Nachází se třeba v plnotučném mléce, v másle.
Proběhly 4 nezávislé studie od tří různých týmů a všechny opakovaně potvrdily totéž.
C15 je esenciální nasycená mastná kyselina, která ovlivňuje stárnutí organismu.
Pokud nemáme v buňkách dostatek C15, stávají se jejich membrány křehkými a to vede ke stárnutí.
To vše souvisí s dalším objevem, kdy se našel čtvrtý způsob buněčné smrti. Doposud jsme znali jen tři.
Souvislosti tu jsou i pro další chronická onemocnění, nejen pro inzulínovou rezistenci. A teprve uvidíme, co vše s tím je propojeno.
Podobně jako s objevem čtvrtého skupenství vody to určitě povede k mnoha změnám v souvislostech ve fyziologii, biochemii i v biologii. A na to se moc těším.
Pro tebe je teď důležité to, co už ode mne víš. Deficient C15 je řešitelný. A naprosto jednoduše. Potřebuješ mít ve stravě mléko, sýr či máslo od kraviček, koz, oveček, které se pásly venku na trávě.
Příště ti napíšu zase víc. Přidám i souvislost s modrou zónou dlouhověkosti na Sardinii.
Tak hurá, sežeň si sýr, mléko nebo máslíčko a užij si ho. Případně přepuštěné máslo, ghí, pokud ti mléko nedělá dobře.
Překrásné podzimní dny.
Marci 🦋